Mars-asunto saattaisi olla futuristinen iglu

Nasa on julkaissut Jääkoti-konseptin, jossa Marsiin pidemmäksi aikaa jäävät astronautit asuisivat vedellä kuorrutetussa kuvussa.

Koska Marsin ilmakehä on hyvin harva, ihmisille haitalliset kosmiset säteet saapuvat sen pinnalle esteettä. Tästä syystä tulevaisuuden Mars-matkaajat on suojattava hyvin, jos he oleskelevat Marsissa kuukausien mittaisia jaksoja. 

Asumusten tekeminen maan alle on yksi tapa välttää säteily, mutta tällainen rakentaminen vaatisi raskasta kalustoa, jonka tuominen Maasta on epäkäytännöllistä ja hyvin kallista.

Niinpä Nasan tutkijat ovat suunnitelleet asumukseksi keveän kuvun, jonka seinien väli täytettäisiin Marsista löytyvällä vedellä. Vesi pysäyttää kosmiset säteet tehokkaasti sen sisältämän runsaan vedyn vuoksi.

Helppoutensa lisäksi konseptilla on myös se etu, että se päästää valoa läpi. "Kaikki valitsemamme materiaalit ovat läpikuultavia, mikä saa asumuksen tuntumaan kuin olisit kotona etkä luolassa", sanoo Kevin Kempton Nasasta.

Marsin pinnan alla uskotaan olevan runsaasti vettä. Punaisen planeetan vesivarantojen hyötykäyttöön perehtyneet asiantuntijat ovat antaneet arvionsa konseptista.

Näyttää siltä, että Jääkotiin olisi mahdollista syöttää vettä 1 kuutiometrin vuorokausinopeudella. Näin se saataisiin täyteen 400 päivässä. Robotit tekisivät työn valmiiksi ennen matkalaisten saapumista.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)