Lännen ja Venäjän välit kylmenevät edelleen - näin se näkyy avaruustutkimuksessa

Venäjän hävittäessä Ukrainaa Venäjän ja länsimaiden välit jatkavat katkeamisten tiellä. Tilanne on näkynyt vahvasti myös avaruustoiminnassa.

Venäjän valtion ohjaama RIA Novosti -uutistoimisto on julkaissut hiljattain hämmennystä herättäneen videon. Siinä Kansainvälisellä avaruusasemalla olevat kosmonautit hyvästelevät läntisen kollegansa ja Venäjän moduulit irtoavat asemasta.

Vaikka videoon kannattanee suhtautua etupäässä liioiteltuna propagandana, Venäjän ja länsimaiden tieteellisen yhteistyön väheneminen on selviö. Konkreettisia esimerkkejä on kertynyt viime viikoilta useita.

Euroopan ydintutkimusjärjestö CERN ja Saksan avaruusjärjestö DLR ovat lopettaneet kaiken tulevan yhteistyön Venäjän kanssa. Ei ihme, sillä viimeksi mainittu käy täysimittaista hyökkäyssotaa Ukrainassa, joka ei ainoastaan vaadi runsaasti kuolonuhreja vaan myös osin kohdistuu siviileihin.  

Saksalaiset ovat myös sulkeneet venäläisessä satelliitissa olevan mustia aukkoja metsästävän instrumentin eROSITAn.

Venäjä on kieltäytynyt laukaisemasta länsimaisia satelliitteja avaruuteen ja lopettanut Sojuz-rakettien laukaisut Ranskan Guianasta.

Venäläiset eivät enää toimita yhdysvaltalaisille yhtiöille rakettimoottoreitaan. Tämä aiheuttaa haittaa lähinnä Northrop Grummanille. Yhtiön Antares-raketissa käytetään Ukrainassa valmistettua ensimmäistä vaihetta, jossa on kaksi venäläistä moottoria.

Länsimaiden symbolisesti merkityksellisiin protesteihin lukeutuu entisen astronautin Scott Kellyn päätös palauttaa Venäjältä saatu avaruustutkimuksen kunniamitali. Amerikkalainen miljardööri Jared Isaacman pistää paremmaksi lupauksellaan kuljettaa Ukrainan lippu avaruuteen tulevalla lennollaan.