Laboratoriokoe onnistui prosessoimaan Kuun pinta-ainesta hapeksi ja metalleiksi

Kuun regoliitin eli pinta-aineksen massasta noin 40–45 prosenttia on happea. Glasgow'n yliopistossa tehty koe onnistui erottamaan tehokkaasti vastaavasta aineksesta happea ja metalleja.

"Happi on erittäin arvokas resurssi, mutta se on sitoutuneena kemiallisesti muodostaen mineraaleja tai lasia eikä ole suoraan käytettävissä", selittää Beth Lomax Glasgow'n yliopistosta.

"Prosessimme tehtiin sulasuolaelektrolyysin menetelmällä. Se oli ensimmäinen esimerkki regoliitti-simulantin suorasta jauheesta jauheeksi -prosessoinnista, jossa saatiin käytännössä kaikki happi erotettua", Lomax jatkaa.

Menetelmässä hienonnettu regoliittia simuloiva aines sekoitettiin elektrolyyttinä toimivaan kalsiumkloridiin ja kuumennettiin 950 celsiusasteeseen, jossa aines pysyi vielä kiinteänä.

Ohjaamalla sähkövirta aineksen läpi pystyttiin siitä erottamaan happea. 50 tunnissa saatiin 96 prosenttia hapesta kerättyä kaasuna ja jäljelle jäi metalliseoksista koostuvaa jauhetta.

Kilpailevissa menetelmissä täytyy aines kuumentaa sulaksi asti 1 600 celsiusasteeseen eikä niissä ole saatu yhtä hyvää hyötysuhdetta hapen erottamiselle.

Tulevaisuuden kuuasemien tärkeimpänä luonnonvarana pidetään napa-alueiden varjoisista kraattereista löytyvää vesijäätä. Kuupölyn käsittely on kuitenkin myös tärkeää, sillä sitä on saatavilla kaikkialla Kuun pinnalla ja sitä tarvitaan esimerkiksi asumusten ja koneiden raaka-aineeksi.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)