Kuuhun suunnitellaan kaasuputken rakentamista

Nasan tutkija Peter Curreri on ehdottanut happea kuljettavan kaasuputken rakentamista Kuuhun. Näin happea voitaisiin siirtää kustannustehokkaasti miehitetylle kuuasemalle.

Amerikkalaisten pidemmän tähtäimen tavoitteena on perustaa pysyvä miehitetty asema kiertolaisemme pinnalle. Aurinkoenergiaa on parhaiten tarjolla Kuun päiväntasaajan tienoilla, joten se olisi sopiva sijainti asemalle.

Aseman asukkaat tarvitsevat kuitenkin paljon resursseja, etenkin happea hengitettäväksi ja vetyä rakettien polttoaineeksi.

Toisaalta Kuun etelänavan alueella on runsaasti vettä, josta on mahdollista tuottaa vetyä ja happea.

Nykysuunnitelmissa happi ja vety pakattaisiin jonkinlaisiin tankkeihin, jotka kuljetettaisiin miehitetylle asemalle Kuun pintaa pitkin kulkevilla ajoneuvoilla.

Nasassa työskentelevän Peter Currerin mukaan kustannustehokkaampi tapa ratkaista ongelma on rakentaa kaasuputki Kuun pinnalle.

"Hapen kuljettaminen mönkijöiden avulla vaatii enemmän energiaa kuin [hapen] erotusprosessi", Curreri sanoo. "Kuljetuksen ajatellaan olevan tuotannon kallein vaihe."

Lisäksi Kuu tarjoaa vakaan alustan kaasuputkille, joten pinnan siirtymät eivät ole samanlaisia vaaratekijöitä kuin täällä maapallolla.

Siinäkin tapauksessa, että putkisto alkaisi vuotaa, vapautunut happi ei olisi vahingoksi ympäristölleen, sillä se vain karkaisi avaruuteen.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)