Kuuhun matkaava Orion valokuvasi taakse jäävän maapallon

Orion-avaruusalus on ottanut valokuvan itsestään ja taustalla olevasta maapallosta. Kuva tallennettiin aluksen aurinkopaneeliin kiinnitetyllä kameralla.

Kuuhun matkaava Nasan Orion on ottanut valokuvan taakse jäävästä maapallosta. Puoliksi valaistun maapallon lisäksi kuvassa näkyy eurooppalaisten rakentama huoltomoduuli.

Valokuvaaminen ei suinkaan ole ainoa asia, mitä on ehtinyt tapahtua keskiviikkona toteutuneen laukaisun jälkeen. SLS-kantoraketista vapautettiin Orion-aluksen lisäksi myös kymmenen CubeSat-miniluotainta.

Näistä suuren yleisön kannalta kiinnostavimmat ovat japanilainen Omotenashi ja Nasan NEA Scout.

Omotenashi-luotaimen (suomeksi "tervetuloa") tavoitteena on laskeutua Kuun pinnalle. Onnistuessaan Japanista tulisi neljäs Kuuhun onnistuneesti laskeutunut valtio Yhdysvaltojen, Venäjän ja Kiinan jälkeen.

NEA Scout -minisatelliitti puolestaan tulee Kuun ohitusten jälkeen jatkamaan matkaansa kohti pientä asteroidia. Matkaa avittaa satelliitin 86 neliömetrin kokoinen aurinkopurje.

Erityisen kiinnostavia miniluotaimia ovat myös Lunar IceCube, joka etsii Kuusta merkkejä vesijäästä, sekä tulevissa Psyche ja Europa Clipper -luotaimissa käytettävää tekniikkaa testaava LunIR, joka tulee myös kuvaamaan Kuun pintaa infrapunasensorillaan.

Seuraamme Artemis I -lennon etenemistä uutisoimalla sen tärkeimmistä tapahtumista.