Kiinan uutta avaruusalusta valmistellaan laukaistavaksi huhtikuussa

Virtaviivaisuus, uudelleenkäytettävyys ja suorituskyky ovat Kiinan seuraavan sukupolven alusmallin tavoitteita. Alus aiotaan laukaista ensi kuussa miehittämättömälle lennolle Long March 5B -kantoraketin kyydissä.

Uuden sukupolven miehitettyjen lentojen alus ei vielä ole saanut virallista nimeä.

"Lento testaa miehitetyn lennon avainteknologioita, kuten ilmakehään paluun hallintaa, lämpökilpeä ja paluun jälkeistä käsittelyä", selittää aluksen suunnittelija Yang Qing.

Alus on tarkoitettu ennen kaikkea lennoille Kiinan tuleville avaruusasemille. Aiempaa Shenzhou-alusta parempi suorituskyky mahdollistaa myös muunlaiset lennot Maan kiertorataa kauemmaksi.

Uusi alus koostuu Sojuzin tapaan kolmesta moduulista: kiertoratamooduulista, miehistö- eli paluumoduulista ja huoltomoduulista. Se on yhteensä 8,8 metriä pitkä ja kokonaismassaltaan 21,6 tonnia.

Kyytiin ilmoitetaan mahtuvan peräti kuuden hengen miehistö, mikä on tuplasti enemmän kuin Sojuzissa tai Shenzhoussa. Vaihtoehtoisesti aluksella voidaan kuljettaa 500 kiloa rahtia ja kolmen hengen miehistö.

Miehistömoduulin kerrotaan olevan käytettävissä uudelleen noin kymmenen kertaa, mikä pienentäisi käyttökuluja. Myös lämpökilpeä on parannettu Shenzhousta kestämään paluujarrutus aiempaa suuremmasta nopeudesta.

Kiina tähtää kolmen hengen miehistölle tarkoitetun uuden avaruusasemansa käyttöönottoon vuonna 2022.

Aiheesta lisää Xinhua (englanniksi)