Kiinan taikonautit palasivat maapallolle ennätyspitkän matkansa jälkeen

Kiinan avaruusasemalla kolme kuukautta viettäneet taikonautit ovat saaneet taas maata jalkojensa alle. Kyseessä oli tähän mennessä pisin taikonauttien oleskelu avarauudessa.

Kesäkuun 17. päivänä taikonautit Haisheng Nie, Boming Liu ja Hongbo Tang starttasivat matkaan. He telakoituivat Kiinan uuteen avaruusasemaan jo samana päivänä. Nyt kolme kuukautta myöhemmin he palasivat takaisin maapallolle.

Uutistietojen mukaan lento oli onnistunut ja taikonauttien terveys on hyvä. He pysyvät kuitenkin kaksi viikkoa karanteenissa, sillä pitkä oleskelu avaruudessa on saattanut alentaa immuunipuolustusta.

Kyseessä oli Kiinan pitkäkestoisin miehitetty avaruuslento tähän mennessä ja siten osoitus maan avaruusvallan kasvusta. Arvioiden mukaan Kiina on silti vielä jonkin verran jäljessä, jos avaruusosaamista verrataan Yhdysvaltoihin.

"Miehitetyissä avaruuslennoissa Yhdysvaltojen suurin etumatka on yhteenlasketussa kokemuksessa", kertoo Jonathan McDowell Harvard-Smithsonianin astrofysiikan keskuksesta.

"Kaksi avaruuskävelyä ei esimerkiksi ole sama kuin sadat Kansainvälisellä avaruusasemalla tehdyt avaruuskävelyt. Määrä tekee eron."

Kiinan seuraava miehitetty lento, Shenzhou 13, on tarkoitus lähettää avaruusasemalle lokakuussa niin ikään kolmihenkisellä miehistöllä. Tuolloin tavoitellaan jo puolen vuoden oleskelua avaruudessa.

Aiheesta lisää SpaceDaily (englanniksi)