Kiina lähettää taikonautteja uudelle avaruusasemalleen

Piakkoin matkaan lähtevät taikonautit asuvat Tiangong-avaruusasemalla kolmen kuukauden ajan. Tähän mennessä kiinalaisten pisin miehitetty lento on kestänyt 33 vuorokautta.

Kesäkuussa Kiina lähettää kolmen taikonautin miehistön Tiangong-avaruusasemalleen. Kiinan miehitetyistä lennoista vastaava Yang Liwei vahvisti tämän suunnitelman hiljattain Kiinan valtion televisiossa.

Tiangongin ensimmäinen ja tärkein moduuli nousi Maan kiertoradalle vain kuukausi sitten. Kyse on siis aivan upouuden avaruusaseman käyttöönotosta.

Sunnuntaina asemalle saapui jo miehittämätön huoltoalus, joka kuljetti muun muassa polttoainetta ja ruokaa sekä muita tarvikkeita tuleville taikonauteille.

Miehitetyn lennon tarkkaa päivämäärää ei ole paljastettu, eikä myöskään asemalle matkaavien taikonauttien henkilöllisyyttä. Naisia ei kuitenkaan ole mukana vielä tällä kertaa.

"Shenzhou-12-lennolla meillä ei ole naisia, mutta sen jälkeen kaikilla tulevilla lennoilla on", Yang kommentoi kun häneltä kysyttiin asiasta.

Taikonauttien on tarkoitus työskennellä asemalla kolmen kuukauden ajan. Tähän mennessä kiinalaisten pisin miehitetty lento on kestänyt 33 vuorokautta.

Lokakuussa Shenzhou-13-lennon myötä tavoitellaan jo puolen vuoden avaruusoleskelua.

Kiinalla on ollut kaksi koeluonteista pientä avaruusasemaa, 2011 laukaistu Tiangong-1 ja 2016 laukaistu Tiangong-2. Nyt kyseessä on suuremmaksi ja pysyvämmäksi suunniteltu asema.

Aiheesta lisää Phys.org (englanniksi)