Kiina lähettää kolme taikonauttia puoleksi vuodeksi avaruuteen

Kuusi kuukautta kestävästä matkasta tulee pisin Kiinan tekemä miehitetty avaruuslento. Se on kuitenkin vielä kaukana maailmanennätyksestä.

Kolme kiinalaista taikonauttia on tänään perjantaina lähdössä puoleksi vuodeksi avaruuteen. Kiina ei ole koskaan ennen tehnyt näin pitkää miehitettyä avaruuslentoa, joten kyseessä on uusi merkkipaalu Kiinan avaruuden valloituksessa.

Pitkä marssi -raketti on tarkoitus lähettää avaruuteen kello 19.23 Suomen aikaa. Taikonautit tulevat asumaan Kiinan melko uudella avaruusasemalla ja tekemään oleskelunsa aikana 2–3 avaruuskävelyä.

Kuukausi sitten Kiinan avaruusaseman ensimmäinen miehistö palasi maapallolle. Tuolloin taikonautit viettivät avaruudessa kolme kuukautta. He ovat vielä tällä hetkellä pisimpään avaruudessa asuneet kiinalaiset.

Vaikka Kiina kirii nopeasti muiden avaruusvaltojen etumatkaa, tuleva puolen vuoden pituinen matka on vielä kaukana maailmanennätyksestä.

Pisimpään avaruudessa yhtäjaksoisesti ollut ihminen on venäläinen Valeri Poljakov, joka asui neljätoista kuukautta Mir-avaruusasemalla vuosina 1994–1995.

Taikonauttien laukaisua voi katsoa Youtubesta