Kiina ja Venäjä sopivat yhteisen kuuaseman rakentamisesta

Näillä näkymin Kuun luokse on tulevaisuudessa valmistumassa ainakin kaksi avaruusasemaa. Kiinan ja Venäjän yhteisen kuuaseman aikataulu on vielä täysin avoin.

Nasa on jo pidemmän aikaa kehitellyt suunnitelmia Kuun kiertoradalle sijoitettavasta Lunar Gateway -asemasta. Se on tarkoitus rakentaa yhdessä Kanadan, Japanin ja Euroopan avaruusjärjestöjen kanssa.

Vielä hiljattain Venäjä oli myös mukana, mutta irtaantui hankkeesta sittemmin. Venäjän avaruusjärjestön Roskosmoksen johtaja Dmitri Rogozin kutsui Lunar Gateway -asemaa "amerikkalaiseksi projektiksi, johon ulkopuolisissa kumppaneilla on rajoitettu osallisuus. Emme ole kiinnostuneita tästä."

Kiinaa ei tähän projektiin ole kutsuttu, sillä yhdysvaltalaispoliitikot ovat sulkeneet Kiinan pois korkean teknologian yhteistyöstä vakoiluskandaalien vuoksi.

Viime viikolla Venäjä allekirjoittikin Kiinan kanssa sopimuksen maiden yhteisen kuuaseman rakentamisesta. International Lunar Research Station eli ILRS tulee valmistuttuaan olemaan avoin myös muille yhteistyöstä kiinnostuneille valtioille.

Tällä hetkellä ILRS-aseman aikataulu ja rakenne ovat täysin avoinna. Vielä ei ole tietoa edes siitä, tulisiko asema sijaitsemaan pelkästään Kuun kiertoradalla vai myös sen pinnalla.

Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehden numerossa 3/2021.