Kansainvälisellä avaruusasemalla tulostettiin metallia

Materiaalien työstäminen painottomuudessa otti askeleen eteenpäin, kun avaruusasemalla tehtiin metallisia S-kuvioita. Euroopan avaruusjärjestön tavoitteena on luoda avaruuteen suljettu kierrätystalous.

Metallitulostin on ollut asemalla tammikuusta alkaen. Nyt tehdyt S:t olivat osa neljän kuvion suunniteltua sarjaa, joka tuodaan takaisin maapallolle verrattavaksi maanpinnan painovoimassa valmistettuihin vastinkappeleisiin.

"Laatu on niin hyvä kuin kykenimme unelmoimaan", sanoo Sébastien Girault Airbusista. Tulostin, joka syöttää laserilla kuumennettavaa ruostumattoman teräksen lankaa, on suunniteltu Airbusin johdolla.

Tulostusprosessin valvonta hoidetaan maapallollta käsin CADMOS-keskuksesta Ranskasta. Astronauttien tarvitsee ainoastaan avata asemalla pari venttiiliä.

Tulostin operoi täysin suljetun laatikon sisällä, jotta kaasujen tai liiallisen kuumuuden pääsy avaruusaseman tiloihin estyy.

Euroopan avaruusjärjestön ESAn tavoitteena on luoda itsenäinen kierrätystalous avaruuteen. Esimerkiksi vanhojen satelliittien osia voitaisiin muuntaa työkaluiksi tai rakenteiksi. Paikan päällä oleva 3D-tulostin metallien työstämiseen auttaisi merkittävästi tällaisissa tehtävissä.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)