Kallis ilotulitus tiedossa lauantaina – Falcon 9 -kantoraketti tuhotaan testissä Atlantin yllä

[Päivitetty 18.1. klo 15.50] Testilento on siirretty kovien tuulien vuoksi sunnuntaille 19.1. Kokeelle varattu aikaikkuna on niin ikään kello 15-19 Suomen aikaa.

 Viimeisenä askeleena ennen miehitettyä lentoa SpaceX haluaa testata Dragon 2 -aluksensa hätäpelastusjärjestelmää. Nasa kertoo, että laukaisu on määrä tehdä lauantaina iltapäivällä.

Falcon 9 lähtee ensi lauantaina lentoon samalla tavoin kuin se tekisi laukaisussa Kansainväliselle avaruusasemalle. Noin puolentoista minuutin kohdalla 22 kilometrin korkeudessa startataan Dragon 2 -aluksen moottorit ja se lentää irti kantoraketistaan.

Alus käy noin 43 kilometrin korkeudessa ja avaa alas tullessaan ensin jarruvarjonsa ja lopulta laskuvarjonsa.

Kantoraketin taas odotetaan tuhoutuvan Atlantin yläpuolella pian aluksen irrottamisen jälkeen. SpaceX-yhtiön henkilökunta on ilmoittanut siivoavansa pois kaikki kellumaan jäävät osat.

Kokeen vaiheisiin voi tutustua animaatiossa.

Lentoa varten on varattu ilmatila ja alue merellä Cape Canaveralin edustalla kello 15–19 lauantaina. Koetta voi seurata suorana lähetyksenä Nasa-TV:n kautta.

Testi on sikäli erikoinen, että Nasa ei erikseen vaadi sellaista. Avaruusjärjestölle olisi riittänyt laukaisualustalta suoritettu hätäpelastautumistesti, joka tehtiin onnistuneesti jo vuonna 2015.

SpaceX-yhtiön johtaja Elon Musk pitää kuitenkin tärkeänä, että tämäkin osa aluksen toiminnasta testataan, vaikka kantoraketin hinta on noin 55 miljoonaa euroa.

Mikäli kaikki sujuu testissä hyvin, voi Dragon 2 -alus lentää miehitettynä Kansainväliselle avaruusasemalle jo kevään aikana. Jos jokin menee pieleen, tehdään testi todennäköisesti uudestaan ja miehitetty lento voi lykkääntyä vuoden loppupuolelle.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)