Japanilaisastronautista on tulossa ensimmäinen ei-amerikkalainen Kuun pinnalla

Yhdysvallat valmistelee paluuta Kuuhun. Muutaman vuoden päästä kiertolaisemme pinnalla saattaa kävellä amerikkalaisten rinnalla myös japanilainen astronautti.

Kaksitoista ihmistä on tähän mennessä kävellyt Kuun pinnalla. He kaikki ovat olleet yhdysvaltalaisia, valkoihoisia miehiä.

Lähivuosille suunnitellut kuukävelyt tulevat laajentamaan joukkoa. Nasa on jo aiemmin kertonut, että Artemis-ohjelman myötä ensimmäinen nainen ja ensimmäinen värillinen henkilö pääsevät laskeutumaan Kuuhun.

Tällä viikolla Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti, että japanilaisesta astronautista tulee ensimmäinen ei-amerikkalainen Kuuhun laskeutuva ihminen.

"Amerikka ei enää kävele Kuussa yksin", hehkutti Nasan pääjohtaja Bill Nelson uutista. "Diplomatia on hyväksi löytöretkille. Ja löytöretket ovat hyväksi diplomatialle."

Toistaiseksi Kuussa eivät vielä kävele yhdysvaltalaisetkaan. Edellisestä kuukävelystä on kulunut jo yli 50 vuotta. Nasan tämän hetken suunnitelmissa on viedä astronautteja lähelle Kuun etelänapaa vuonna 2026.

Aiheesta lisää USA Today (englanniksi)