ISS:n robottikäsivarsi sai osuman avaruusromusta
Romukappaleen osuma teki noin viiden millimetrin kokoisen reiän Kansainvälisen avaruusaseman robottikäsivarren lämpösuojukseen. Kiertoradan pieniä avaruusromun palasia on mahdotonta seurata.
Osuma huomattiin rutiinitarkastuksen yhteydessä 12. toukokuuta, ja siitä raportoitiin toukokuun lopussa.
"Huolimatta osumasta robottikäsivarren toimintakyky pysyy analyysin mukaan muuttumattomana. Vahinko rajoittuu pieneen osan käsivarren mastoa ja lämpösuojusta", raportoi Kanadan avaruusjärjestö.
Tyypillinen törmäysnopeus Maan kiertoradalla olevien kappaleiden välillä on useita kilometrejä sekunnissa. Tämän vuoksi pienikin romukappale voi saada aikaan suurta tuhoa. Kaikista vaarallisinta romu on avaruuskävelyä tekevälle astronautille.
Suurempia, tutkalla seurattavia romunpalasia pystytään väistämään, kun vaaraennuste saadaan ajoissa. Pienikin muutos aseman nopeuteen muuttaa paljon sen paikkaa ennustetulla törmäyshetkellä. Tällaisia manööverejä joudutaan tekemään vain keskimäärin kerran vuodessa.
Canadarm2 on Kanadan näkyvin panos Kansainväliseen avaruusasemaan. Käsivarrella on mittaa 17 metriä. Se on jatkokehitetty avaruussukkuloiden robottikäsivarsista.
Käsivarren tehtävänä on auttaa aseman ylläpidossa ja siirtää kuormia sekä avaruuskävelyllä olevia astronautteja paikasta toiseen. Se avustaa myös huoltoalusten telakoinnissa, ja sen päähän on mahdollista kytkeä Dextre-robotti.
Aiheesta lisää Canadian Space Agency (englanniksi)