Kansainvälinen avaruusasema täytti 25 vuotta - Nasa juhlistaa asemaa videoilla

Avaruusaseman ensimmäinen moduuli laukaistiin kiertoradalle 20.11.1998. Sen jälkeen se on kasvanut pala palalta ja ollut miehitettynä yhtäjaksoisesti 23 vuotta.

Nasa juhlistaa avaruusaseman (ISS) neljännesvuosisataa kolmella videolla - aseman saavutuksista, ylläpidosta ja toiminnasta.

Vuosien varrelle mahtuu monenlaisia projekteja ja saavutuksia etenkin liittyen ihmisen pitkäaikaiseen oleskeluun avaruudessa.

Nasa painottaa, miten ISS mahdollistaa pidemmälle matkaavien avaruuslentojen harjoittelun suhteellisen turvallisesti lähellä maapalloa. Toisaalta ylläpidossa onnistuminen tarvitsee valtavan tiimin maanpinnalla.

ISS-projekti on saanut arvostelua myös siitä, että sen käyttöikää on jatkettu huomattavasti moduulien 15 vuoden "takuuaikaa" pidemmälle. Suunnitellun käyttöikänsä ylittäneet moduulit nostavat riskiä vaarallisten teknisten ongelmien ilmaantumisesta. Silti näillä näkymin aseman käytön odotetaan jatkuvan vuoteen 2028 asti.

Nasa rakentaa parhaillaan jo moduuleja avaruusaseman seuraajaan, Kuun kiertoradalle sijoitettavaan Lunar Gateway -asemaan. Se on kovin erilainen, paljon ISS:ää pienempi ja aiotaan miehittää vain kuukaudeksi vuosittain.

Kansainvälinen avaruusasema ei ole ainoa miehitetty asema, sillä Kiinan Tiangong rakennettiin vuosina 2021-22 ja sillä on normaalisti kolmen hengen miehistö.

Yksityisyritykset suunnittelevat omia avaruusasemiaan useassa projektissa, mutta toistaiseksi niiden toteutusaikataulut ovat lähinnä venyneet.