Kansainväliseen avaruusasemaan liitettiin venäläinen telakointimoduuli

Prichal-niminen telakointimoduuli saapui tänään Kansainväliselle avaruusasemalle. Sen liittämisen myötä Venäjän osa asemasta valmistuu.  

Venäjällä rakennettu moduuli kuljetettiin asemalle Progress-rahtialukseen kiinnitettynä.

Prichal on laituri venäjäksi. Moduuli sisältää kiinnitysporttinsa lisäksi viisi telakointiporttia, jotka mahdollistavat aiempaa enemmän alusliikennettä sekä polttoaineen siirtämisen sen kautta. 

"Haluan onnitella pääoperointiryhmämme henkilökuntaa ja henkilöstöämme. Tänään voimme julistaa Kansainvälisen avaruusaseman venäläisen osion valmistuneen", julisti Venäjän avaruusjärjestön johtaja Dimitri Rogozin.

Venäjä ilmoittaa moduulin testaavan teknologioita, joita tarvitaan tulevaisuudessa maan omalla avaruusasemalla. Telakointimoduuli mahdollistaa siihen kiinnitettyjen moduulien vaihtamisen jälkeenpäin.

Prichalin käyttöönottoa varten vaaditaan vielä tammikuulle suunniteltu avaruuskävely. Miehitetyn Sojuz-aluksen on määrä telakoitua Prichaliin ensimmäistä kertaa maaliskuussa.

Kansainvälisen avaruusaseman toiminta loppuu näillä näkymin 2024. Venäjä suunnitteli aiemmin, että osa sen moduuleista muodostaisivat osan maan tulevasta omasta, itsenäisestä avaruusasemasta.

Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole varmaa tavoitellaanko moduulien uusiokäyttöä ja millä aikataululla venäläisasema toteutettaisiin. 

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)