Intia testasi tulevaisuuden miehitettyjen lentojen alusta

Itsenäiset miehitetyt lennot ovat myös Intian tavoitteena. Miehittämätöllä lennolla testattiin Gaganyaan-aluksen miehistökapselin hätäirroitusta ja laskeutumista mereen.

Intian avaruusjärjestö ISRO suoritti lauantaiaamuna TV-D1-nimeä kantaneen koelennon.

Rakettiin liittyvä tekninen ongelma lykkäsi tapahtumaa noin kahdella tunnilla, mutta raketti pääsi matkaan noin kello 7.30 Suomen aikaa Intian Sriharikotan saarelta.

Oikeaan kantorakettiin verrattuna kyseessä oli pienoiskokoinen raketti.  Sen kiihdytyksen avulla alus nousi kuitenkin suunnitelmien mukaisesti noin 17 kilometrin korkeuteen.

Seuraavaksi kapseli irrottautui omilleen ja laskeutui aluksi jarruvarjojen varassa. Laskuvarjot avattiin onnistuneesti parin kilometrin korkeudessa ja kapseli laskeutui mereen.

Viivästysten vuoksi ISROn oma nettilähetys ei ehtinyt laukaisuun mukaan, mutta laukaisun voi katsoa tästä YouTubessa. ISRO näytti kuitenkin kapselin laskeutumisen sekä sen hakuoperaation merestä.

Aluksen ensimmäinen miehittämätön testilento kiertoradalle, Gaganyaan-1, on määrä tehdä vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä.

Ennen miehitettyä lentoa suunnitelmissa on vielä kaksi miehittämätöntä kiertoratalentoa. Intialaisten avaruuslentäjien taival kiertoradalle on tähtäimessä vuonna 2025. 

Aiheesta lisää ISRO (englanniksi)