Insinöörit kehittävät painottomuudessa toimivaa jääkaappia

Kun on pitkiä aikoja samojen seinien sisäpuolella, jääkaapille on tarvetta. Tämä pätee paitsi täällä maapallolla, myös esimerkiksi Kuuhun tai Marsiin suuntautuvilla pitkillä avaruuslennoilla.

Tavallinen jääkaappi ei toimi painottomuudessa, sillä painovoiman puuttuminen sotkee lämpöä siirtävän kompressorin toimintaa.

"Tyypillisessä jääkaapissa painovoima auttaa pitämään nesteen ja höyryn siellä, missä niiden kuuluu olla. Samalla tapaa voiteluöljyjärjestelmä jääkaapin kompressorin sisällä perustuu painovoimaan", toteaa Leon Brendel Purduen yliopistosta.

Tämän takia Brendel kehittää kollegansa Eckhard Grollin kanssa jääkaappia, joka toimisi avaruudessa.

Astronauttien nykyisin käyttämä purkitettu ja kuivattu ruoka säilyy noin 3 vuoden ajan, mutta jääkaapin avulla säilyvyys saataisiin pidennettyä 5-6 vuoteen.

“Astronautit tarvitsevat laadukkaampaa ruokaa mukaansa. Ja tässä kohtaa jääkaappi astuu kuvioihin", sanoo Groll.

Avaruudessa itse asiassa on jo yksi toimiva jääkaappi. Se sijaitsee Kansainvälisellä avaruusasemalla ja on tarkoitettu biologisten näytteiden säilyttämiseen. 

Kyseinen laite on kuitenkin kookas ja kuluttaa paljon enemmän energiaa kuin tavallinen jääkaappi. Nyt kehitteillä oleva laite sopisi paremmin pitkille avaruusmatkoille.

Aiheesta lisää Purduen yliopisto (englanniksi)