Historiallinen siviilien avaruuslento lähti onnistuneesti matkaan

Ensimmäinen pelkästään siviileistä koostuva miehistö on päässyt Maan kiertoradalle. Laukaisu tapahtui tänään aamuyöllä kello 3.02 Suomen aikaa.

Kuluva vuosi on ollut avaruusturismille poikkeuksellinen. Sekä Blue Origin että Virgin Galactic tekivät heinäkuussa ensimmäiset avaruusturistilentonsa. Tänään kello 3.02 alkanut SpaceX-yhtiön avaruusturistilento on usealla tavalla poikkeuksellinen.

Suurimman huomion on saanut se tosiseikka, että nyt avaruuteen lensi ensimmäistä kertaa kokonaan siviileistä koostuva miehistö. Mukana ei siis ole edes ammattipilottia.

Kahden muun yhtiön lentoihin verrattuna merkittävin ero on kuitenkin matkan kestossa ja reitissä. Siinä missä Blue Originin ja Virgin Galacticin lennoilla käytiin vain muutaman minuutin ajan avaruuden rajalla, SpaceX:n lennon on tarkoitus kestää noin kolme vuorokautta ja käydä jopa Kansainvälisen avaruusaseman kiertoradan takana.

Tänään alkanut lento onkin nähty avaruusturismin todellisena alkupamauksena.

"Muutama on matkannut aiemmin, ja useat tulevat seuraamaan. Ovi on nyt avoinna, ja se on melko uskomatonta", totesi lennon maksanut Jared Isaacman viitaten siviileihin avaruudessa.

Samalla rikkoontui useampi muukin raja. Esimerkiksi lennolla oleva Sian Proctor on ensimmäinen musta nainen avaruusaluksen pilottina.

29-vuotias Hayley Arceneaux on puolestaan nuorin avaruudessa käynyt amerikkalainen. Lisäksi hän on ensimmäinen proteesin omaava ihminen avaruudessa. Syövän seurauksena Arceneauxin jalkaan on asennettu metallituki.

Aiheesta lisää Inspiration4 (englanniksi)