Historiallinen avaruuslento starttaa tällä viikolla – koko miehistö on eurooppalainen

Axiom Space -yrityksen järjestämä avaruuslento ISS:lle vie neljä henkeä Kansainväliselle avaruusasemalle kahdeksi viikoksi. Yhteistä matkustajille on, että kaikilla on Euroopan maiden kansalaisuus.

Näillä näkymin Axiom Mission 3 lähtee matkaan SpaceX-yhtiön Dragon-aluksella keskiviikon ja torstain välisenä yönä kello 0.11 Suomen aikaa.

Matkustajat ovat Michael López-Alegría (Yhdysvallat ja Espanja), Walter Villadei (Italia), Alper Gezeravci (Turkki) ja Marcus Wandt (Ruotsi).

ESAn astronauttikoulutuksen saaneesta Wandtista tulee toinen ruotsalainen Kansainväliselle avaruusasemalle matkaava astronautti Christer Fuglesangin jälkeen.

Wandt tekee ESAssa historiaa myös nopeimmalla valmistautumisella, sillä hänet valittiin astronauttikoulutukseen vasta vuoden 2022 lopussa. Hänellä on laaja kokemus koelentäjänä toimimisesta.

Toisaalta Axiomin järjestämä avaruuslento on lyhyt ammattiastronautin lennoksi. Koska Wandt on ESAn astronauttireservissä, ei ole varmaa, pääseekö hän avaruuslennolle enää tämän jälkeen.

Avaruusasemalla on tällä hetkellä puolen vuoden komennuksella tanskalainen astronautti Andreas Mogensen. Kyseessä tulee olemaan samalla ensimmäinen kerta, kun kaksi Pohjoismaiden kansalaista tapaa avaruudessa.

Suomi liittyi ESAn miehitettyjen lentojen ohjelmaan marraskuussa 2022. Toistaiseksi yhtään suomalaista ei ole vielä valittu ESAn astronauttikoulutukseen.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)