ESA julkaisi videon astronauteista vauhtiaan kiihdyttävällä avaruusasemalla

Astronautit pääsevät välillä huvittelemaan, kun avaruusaseman korkeutta nostetaan rakettimoottorilla. ESA on julkaissut manööverin aikana kuvatun videon leijailevista astronauteista.

Video on kuvattu maaliskuussa 2022, kun rataa nostetiin Progress-huoltoaluksen avulla. Se on nopeutettu 8-kertaiseksi. Video aukeaa tästä linkistä.

Progress-alus on telakoitu aseman rungon muodostavan käytävän päähän. Aseman amerikkalaisen puoliskon päätyyn kiinnitetyn kameran näkökulmasta astronautit näyttävät "putoavan" pääkäytävää pitkin kohti venäläistä puoliskoa.

Kiihdytys on hyvin hidasta. Tyypillisesti astronauttien moottorikäytöstä kokema kiihtyvyys on kymmenestuhannesosia painovoimakiihtyvyydestä maapallon pinnalla. Yhden metrin sekuntinopeuden lisäys voi kestää 10 minuuttia.

Kansainvälinen avaruusasema kiertää maata tällä hetkellä radalla, joka käy korkeimmillaan 421 ja matalimmillaan 412 kilometrissä. Rataa täytyy aika ajoin nostaa vauhtia kiihdyttämällä, sillä ilmakehän vaikutuksesta ratakorkeus putoaa noin 100 metriä vuorokaudessa.

Kun ISS:n nopeutta lisätään yhdellä metrillä sekunnissa, nousee radan korkeus hieman alle kahdella kilometrillä.

ISS:n keskikorkeuden vaihteluja viimeisen vuoden aikana voi tutkia tästä. Kaaviosta näkyy myös, miten putoamisnopeus kiihtyy, mitä alemmaksi tullaan. Myös Auringon aktiivisuus vaikuttaa paljon ilmakehän yläosien tiheyteen ja radan alenemiseen.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)