Ennätysmäärä naisia haki astronauteiksi - Suomi ei loistanut tässä tilastossa

Yli 22 000 eurooppalaista on lähettänyt hakemuksen päästäkseen astronautiksi. Vaikka selvä enemmistö hakijoista oli edelleen miehiä, naisten osuus kasvoi merkittävästi.

"Tämä on erittäin vahva kiinnostuksen ja innostuksen ilmaus avaruutta kohtaan halki koko euroopan", kokee Josef Aschbacher Euroopan avaruusjärjestö ESAsta.

Viime viikolla päättyi ilmoittautuminen ESAn astronauttihakuun. Alustavien tietojen perusteella hakijoita oli yhteensä yli 22 000, joista reilut 300 oli suomalaisia.

Kilpailu on kovaa, sillä vain 4-6 henkilöä valitaan lopulta Euroopan uusiksi astronauteiksi. Valinta tehdään lokakuussa 2022.

ESAn edellinen astronauttihaku oli vuonna 2008, ja tuolloin 8 413 henkilöä täytti hakemuksen ja toimitti tarvittavat lääkärintodistukset.

Hakijoista naisia oli tänä vuonna noin 24 prosenttia, kun edellisellä kerralla lukema oli 15,5 prosenttia. Kotimaamme oli tässä kehityksessä jäljessä, sillä suomalaisten hakijoiden keskuudessa naisten osuus jäi alle 20 prosentin.

Avaruusjärjestö etsii myös fyysisesti vammaista henkilöä astronautiksi, ja tätä paikkaa haki yli 200 ihmistä. ESAn tavoitteena on selvittää, millaisia muutoksia tarvitsee tehdä, jotta fyysisen rajoitteen omaavat henkilöt voivat työskennellä avaruuslennoilla.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)