Elon Muskin Starship-raketin kehitys saa jatkua Texasissa

Yhdysvaltojen ilmailuhallinnon katselmus Starship-kantoraketin ympäristövaikutuksista julkaistiin tällä viikolla. Elon Muskin lempiprojekti saa jatkua SpaceX:n Boca Chican tukikohdassa.

"Askel lähemmäksi Starshipin testilentoa kiertoradalle", kommentoi Musk Twitterissä iloisena.

Alkujaan ilmailuhallinto FAA:n piti julkaista tuloksensa jo helmikuun lopussa, mutta se lykkääntyi. Raportissa vaaditaan SpaceX-yhtiöltä 75 eri toimenpidettä. Niiden myötä FAA arvioi, ettei Starshipin laukaisuilla ole merkittävää haitallista ympäristövaikutusta alueella.

Starshipin kiertoratalennon laukaisulupaa ei ole vielä annettu, mutta ympäristöluvan saamisen jälkeen sille ei ole näköpiirissä ylitsepääsemättömiä esteitä. Starshipin ensilentoa kiertoradalle odotetaan tämän vuoden loppupuoliskolle, mutta lykkäyksiä voi hyvinkin tulla.

Mikäli FAA:n päätös olisi ollut kieltävä, olisi Musk voinut siirtää testilentojen laukaisut Texasin Boca Chicassa sijaitsevasta tehdastukikohdasta Floridan Cape Kennedyyn. Tämä olisi aiheuttanut kenties vuoden lykkäyksen ohjelmaan.

Nyt suunnitelmana on tehdä kehitystä ja testilentoja Texasissa ja laukaista myöhemmin operatiiviset lennot pääosin Floridasta.

Starship on täysin uudelleen käytettävä kantoraketti, jota aiotaan hyödyntää niin miehitettyihin lentoihin kuin kaupallisiin satelliittilaukaisuihin.

Alkuvaiheessa päätavoitteena on saada SpaceX:n Starlink-satelliittinetin toinen vaihe toteutettua. Muskin lopullinen tavoite on perustaa Starshipin avulla itsenäinen Mars-siirtokunta.

Aiheesta lisää FAA (englanniksi)