Elon Musk: Omavarainen kaupunki Marsiin niin pian kuin mahdollista

Nopeasti uudelleenkäytettävä kantoraketti mullistaisi ihmiskunnan pääsyn avaruuteen. SpaceX-yhtiön johtaja esitteli Starship-projektin tilannetta ja vastasi yleisön kysymyksiin Texasissa perjantaiaamuna.

"Arvioin, että Marsiin täytyy kuljettaa noin miljoona tonnia rahtia, jotta sinne saadaan omavarainen kaupunki. Starship pystyy siihen", sanoo raketin pääsuunnittelijana toimiva Elon Musk.

"Mielestäni meidän täytyy tarttua mahdollisuuteen ja tehdä se niin pian kuin mahdollista. Ikkunamme siihen voi olla auki pitkään. Olen optimisti ja toivon sen olevan, mutta sivilisaatio tuntuu hauraalta näinä päivinä", hän jatkaa.

Tilaisuus järjestettiin Texasin eteläkärjessä Boca Chicassa. Muskin esiintymislavan takana oli koottu Starship uuden laukaisutorninsa edessä.

Muskin lempiprojekti Starship on edennyt viime vuosina nopeasti. Testilentoa Maan kiertoradalle on odotettu viime syksystä lähtien.

Starship on valtavan kokoinen. Alempi vaihe on korkeudeltaan 69 metriä ja ylempi 50 metriä. Laukaisussa työntövoima vastaa 7,6 miljoonan kilon painoa eli on yli tuplasti kuulentojen Saturn V:tä suurempi. Sadan tonnin hyötykuormalla Muskin tavoite vaatisi alustyypiltä 10 000 lentoa Marsiin sekä tankkauslentoja kiertoradalle noin viisinkertaisen määrän.

SpaceX julkaisi myös uuden animaation Starshipistä toiminnassa. 

Tulevan kannalta keskeisessä roolissa on Yhdysvaltojen ilmailuviranomaisen FAA:n suorittama ympäristöarviointi, jonka tulosta odotetaan maaliskuulle.

Mikäli luvan suhteen tulisi viivästyksiä, siirrettäisiin Starship-kehityksen painopiste Cape Kennedyn alueelle, johon vastaava lupa on jo voimassa. Tämä tarkoittaisi Muskin mukaan noin 6–8 kuukauden lykkäystä kiertoratalentoon. 

Tuotannon kannalta pullonkaulana ovat tällä hetkellä Raptor-moottorin uudemman version kestävyysongelmat. Muskin mukaan gigawatin teholla kuumenevan palokammion sulaminen on eniten resursseja vievä haaste. Tavoitteena on pystyä tuottamaan yksi moottori vuorokaudessa ja kokonainen Starship-raketti kuukausittain.

Tilaisuuden video YouTubessa (englanniksi)