Christina Koch teki uuden naisten ennätyksen avaruudessa - 328 vuorokautta

Kansainvälisen avaruusaseman miehistöä palasi tänään torstaina onnistuneesti Kazakstaniin Sojuz-aluksen kyydissä. Samalla Christina Kochista tuli kaikkien aikojen pisimmän avaruuslennon tehnyt nainen.

Kochin 328 vuorokautta on paitsi naisten ennätyslento, myös kaikkien yhdysvaltalaisten toiseksi pisin yhtäjaksoinen avaruuslento. Lento oli hänen ensimmäinen matkansa avaruuteen.

Sojuz MS-13 -aluksen kyydissä maanpinnalle palasivat Kochin lisäksi Euroopan avaruusjärjestön ESAn Luca Parmitano ja Venäjän avaruusjärjestön Alexander Skvortsov. He viettivät molemmat avaruudessa 201 vuorokautta.

Parmitanon kahdella lennolla keräämä yhteisaika 367 vuorokautta on sekin merkkipaalu. Tämä on enemmän kuin kenelläkään toisella ESAn astronautilla. Tunnelmia laskeutumisen ajalta ja sen jälkeen löytyy Nasan kuvakansiosta.

Nasalle kokemus pitkäkestoisista avaruuslennoista on tärkeää, kun se valmistautuu tulevaisuudessa häämöttäviin Kuu- ja Mars-lentoihin. Tavoitteena on arvioida avaruudessa asumisen vaikutusta ihmisen fysiologiaan.

Isoimmat haasteet liittyvät painottomuuden vaikutuksiin, kuten lihaksiston ja luuston haurastumiseen. Myös eristyneisyys ja säteily aiheuttavat omat ongelmansa.

Nykyään suurin osa astronauteista käy uransa aikana avaruudessa 2–3 kertaa. Yleisimmin lennot kestävät puoli vuotta kerrallaan ja suuntautuvat Kansainväliselle avaruusasemalle.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)