Blue Origin lennätti turistirakettiaan onnistuneesti

Avaruusturismiin tähtäävä Blue Origin -yhtiö kokeili sunnuntaina New Shepard -rakettiaan. Miehittämätön raketti nousi 107 kilometriin ja laskeutui onnistuneesti.

Lennolla testattiin myös miehistökapselia, joka irrotettiin. Kapseli laskeutui kolmen laskuvarjon ja jarrurakettien avulla pehmeästi.

Kapselin kyydissä oli erilaisia tieteellisiä kokeita. Niihin kuului esimerkiksi Nasan anturilaitteisto, joka mittasi olosuhteita tulevia hyötykuormia varten, sekä kolme erilaista mikrogravitaatiokokeita tehnyttä saksalaislaitteistoa. Tämä oli toinen kerta, kun kaupallisia koelaitteistoja lennätettiin New Shepardilla.

Blue Origin -yhtiön edustaja kertoi aiemmin huhtikuussa SpaceNews-sivustolle antamassaan haastattelussa, että ensimmäinen miehitetty lento on tavoitteena ennen vuoden loppua. Sitä ennen yhtiö haluaa olla varma, että kaikki sujuu luotettavasti.

New Shepard on noin 15 metriä pitkä täysin uudelleenkäytettävä raketti, jonka ajoaineet ovat vety ja happi.

Alus pystyy nousemaan hieman yli sadan kilometrin korkeuteen ja laskeutumaan omilla moottoreillaan pehmeästi, mutta turvallisuussyistä miehistökapseli laskeutuu erillään laskuvarjolla. Kapseliin mahtuu kuusi matkustajaa.

Edellisen kerran New Shepard -rakettimalli lensi joulukuussa 2017 ja sitä aiemmin lokakuussa 2016. Rakettimallia on lennätetty kahdeksan kertaa. Ensimmäistä laukaisua lukuun ottamatta raketit ovat laskeutuneet onnistuneesti. Tänä vuonna lentotestejä on luvassa runsaasti.

Video sunnuntain lennosta YouTubessa (englanniksi)