Avaruusturismi on pian totta – Vesa Heilala valmistautuu lentoaan varten

Ensimmäisten turistilentojen uskotaan nousevan avaruuteen tämän vuoden puolella. Hieman myöhemmin matkaan pääsevät myös suomalaiset avaruusturistit.

Virgin Galactic -yhtiö saavutti hiljattain uuden virstanpylvään kolmen ihmisen lennettyä VSS Unity -aluksen kyydissä 89,9 kilometrin korkeudelle.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun yksityinen avaruusalus vei pilottien lisäksi myös matkustajan lähelle avaruuden rajana pidettyä sataa kilometriä.

Matkustajana oli Beth Moses, joka tosin ei ollut turistin roolissa vaan työntekijänä. Hänen tehtävänään oli arvioida, miten hyvin aluksen matkustamo toimii ja millaisen kokemuksen tulevat avaruusturistit saavat.

Virgin Galacticin omistaja Richard Branson uskoo, että varsinaiset kaupalliset turistilennot voisivat alkaa jo tämän vuoden puolivälissä. Yksi lipun jo ostaneista on suomalainen Vesa Heilala, joka optimistisesti arvioiden voisi nousta avaruuteen ensi vuonna.

"Ei siinä ihan olla Tähtien sodan hävittäjässä, mutta sinnepäin. Pääsen kokemaan sen, mitä olen pikkupojasta asti miettinyt", hän haaveilee.

"On hienoa tuntea kiihtyvyys ja nähdä, miten maapallo loittonee. Eniten odotan, että näen maapallon sadasta kilometristä. Omin silmin se on eri asia kuin kuvista nähtynä."

Vesa Heilalan haastattelu julkaistaan tällä viikolla ilmestyvässä Tähdet ja avaruus -lehdessä.