Avaruusmatkustajien ikäennätys rikkoutui

Blue Origin -yhtiön New Shepard -raketin kyydissä on avaruuteen päässyt 37 matkustajaa. Sunnuntaina tehdyn viimeisimmän turistilennon matkustajasta tuli vanhimpana avaruudessa käynyt ihminen.

Länsi-Texasista matkaan lähtenyt kapselialus lensi rakettinsa kiihdyttämänä kaaressa noin 106 kilometrin korkeuteen ja palasi onnistuneesti laskuvarjolla. Videolähetyksen tallenteen voit nähdä tästä.

Lennon kyydissä oli Yhdysvaltojen ilmavoimissa työskennellyt Ed Dwight, jonka John F. Kennedyn hallinto valitsi 1961 ensimmäiseksi mustaksi astronauttikandidaatiksi. Dwight ei kuitenkaan saanut mahdollisuutta varsinaiseen astronauttikoulutukseen eikä avaruuslentoon Yhdysvaltojen avaruusohjelmassa.

Nyt 90 vuotta ja 8 kuukautta vanhana hänestä tuli historian vanhimpana avaruudessa käynyt ihminen. Hän oli noin kahta kuukautta vanhempi kuin Star Trek -näyttelijä William Shatner tämän käydessä Blue Originin lennolla 2021. Dwightin matkalipun sponsoroi Space for Humanity -hyväntekeväisyysjärjestö.

Blue Origin -yhtiö on tehnyt turistilentoja 100 kilometriin melko harvakseltaan.

Osaltaan siihen on vaikuttanut, että miehittämättömässä lentokokeessa syyskuussa 2022 raketin vika johti kapselin hätäirrotukseen ja tuolloin raketti tuhoutui tavanomaisen laskeutumisen sijaan. Laskuvarjon varassa alas tuleva kapseli laskeutui tuolloinkin maanpinnalle turvallisesti.

Aiheesta lisää Blue Origin (englanniksi)