Avaruusmatkailun mullistajaksi kuvailtu Starship yrittää päästä kiertoradalle tammikuussa

SpaceX-yhtiö valmistelee historiansa raskainta rakettilaukaisua kiertoradalle. Starship-jättiläisraketin laukaisusta tulee mediaspektaakkeli vailla vertaa.

SpaceX suunnittelee tekevänsä Starship-aluksella ensimmäisen lennon Maan kiertoradalle tammikuussa. Starship on miljardööri Elon Muskin lempiprojekti, jonka hän uskoo mullistavan avaruusmatkailun.

"Ensimmäiseen laukaisuun liittyy paljon riskejä, joten en sano sen todennäköisesti onnistuvan, mutta uskon, että etenemme paljon", Musk toteaa.

Vaikka ensimmäinen laukaisu päätyisi tuhoon, Musk luottaa Starship-aluksen pääsevän onnistuneesti kiertoradalle jossain vaiheessa ensi vuotta.

Nasa valitsi Starshipin kuuohjelmansa laskeutujaksi huhtikuussa. Muskin suunnitelmat ovat kuitenkin paljon suuremmat, ja niitä varten hän aikoo rakentaa kokonaisen armadan Starship-avaruusaluksia.

"Kyse ei ole vain yhdestä tai kahdesta aluksesta, vaan aiomme tehdä todella monta. Jotta elämästä voi tulla multiplanetaarinen, tarvitsemme ehkä noin tuhat alusta."

Muskin ja hänen SpaceX-yhtiönsä pitkän tähtäimen suunnitelmana on kehittää avaruusteknologiaa, jotta ihmiskunta pystyy levittäytymään myös muille planeetoille. Tämä turvaisi ihmiskunnan ja elämän selviytymisen siinäkin tapauksessa, että elämä maapallolla joskus loppuisi.

SpaceX:n Starship-hankkeesta oli laaja artikkeli Tähdet ja avaruus -lehdessä 5/2021.

Muskin esitelmä ja haastattelu (englanniksi)