Avaruudessa olo tuhoaa verisoluja

Painottomuus voi aiheuttaa pitkäkestoista anemiaa. Analyysin mukaan astronauttien kehot tuhosivat avaruudessa 54 prosenttia enemmän veren punasoluja kuin maanpinnalla.

"Avaruusanemiasta on raportoitu jatkuvasti ensimmäisistä avaruuslennoista lähtien, mutta emme ole tienneet, mikä sen aiheuttaa", toteaa Guy Trudel Ottawan yliopistosta.

Kun painovoimaa ei ole, ihmiskehon nesteet pakkaantuvat normaalia enemmän päähän ja vartalon yläosiin. Samalla astronautit menettävät noin 10 prosenttia verisuonissaan olevasta nesteestä.

Ennen nyt julkaistua tutkimusta anemian luultiinkin olevan kehon tapa sopeutua uuteen tilanteeseen. Punasolujen määrän ajateltiin myös palaavan normaaliksi parissa viikossa avaruudesta paluun jälkeen.

Trudelin tuoreessa tutkimuksessa kuitenkin osoitetaan, että punasolujen tuhoutuminen ei johdu vain nesteiden muutoksesta – pääsyy on itse painottomuudessa.

Maapallolla kehomme tuhoaa noin 2 miljoonaa punasolua sekunnissa, mutta avaruudessa punasoluja tuhoutuu 3 miljoonaa kappaletta sekunnissa. Lisäksi tutkimuksessa mukana olleilla astronauteilla punasolujen tuhoutuminen oli 30 prosenttia suurempaa vielä vuoden päästä verrattuna ennen avaruuslentoa vallinneeseen tasoon.

Vaikka punasolujen syntymisnopeutta ei mitattu, tutkijat olettavat myös tämän prosessin kiihtyneen.

Tulosten perusteella astronauttien ja avaruusturistien terveyttä tutkittaessa kannattaa anemian aiheuttamia riskejä tarkkailla erityisen tarkasti. Tämä on tärkeää etenkin pitkillä, esimerkiksi Kuuhun tai Marsiin suuntautuvilla avaruusmatkoilla.

Aiheesta lisää Ottawan sairaala (englanniksi)