Astronauttien pissa voi auttaa kuutukikohtien rakentamisessa

Eurooppalaiset tutkijat ovat havainneet, että urea sopii Kuussa valmistettavan betonin pehmentimeksi. Tämä voi helpottaa kuuasemien rakentamista tulevaisuudessa.

Yhdysvallat, Kiina, Venäjä ja Euroopan avaruusjärjestö suunnittelevat rakentavansa tulevaisuudessa Kuuhun tukikohtia.

Koska materiaalien kuljettaminen maapallolta on kallista, rakennusten tekemiseen halutaan käyttää mahdollisimman paljon Kuusta löytyviä aineita.

Kiertolaisemme pintaa peittävää regoliittia eli hienojakoista pölyn kaltaista materiaalia voi käyttää geopolymeerisen betonin raaka-aineena. Betonin ominaisuuksia on kuitenkin tarpeen parantaa erilaisilla muilla aineilla. Siten se sopii rakentamiseen mahdollisimman hyvin.

Nyt eurooppalaiset tutkijat ovat huomanneet, että urea soveltuu Kuussa valmistettavan betonin pehmentimeksi.

"Kuussa käytettävän geopolymeerisen betonin valmistamisessa ideaalisinta on käyttää sitä, mitä siellä on saatavilla: regoliittia ja joiltain alueilta löytyvästä jäästä saatua vettä", näkee Ramón Pamies Cartagenan polyteknisestä yliopistosta.

"Tässä tutkimuksessa olemme havainneet, että jätetuotteita, kuten kuuasemia asuttavien henkilöiden virtsaa, voi myös käyttää. Tämän ruumiinnesteen kaksi tärkeintä komponenttia ovat vesi ja urea – molekyyli, joka mahdollistaa vetysidosten hajoamisen ja siksi vähentää monien vesipohjaisten sekoitteiden viskositeettia."

Aiheesta lisää SINC (englanniksi)