Astronautit vetoavat - "Eurooppa tarvitsee oman aluksen miehitettyjä avaruuslentoja varten"

Eurooppalaiset astronautit toivovat, että maanosastamme voisi tulla riippumaton toimija avaruudessa. Tämä vaatisi kokonaan uuden avaruusaluksen kehittämistä.

Euroopan olisi jo aika rakentaa itselleen oma alus miehitettyjä avaruuslentoja varten. Näin toivovat eurooppalaiset astronautit tällä viikolla julkaistussa manifestissaan.

"Astronautteina tiedämme erittäin hyvin, että avaruustutkimus on vaikeaa. Mutta tiedämme myös, että Euroopalla on sitä mitä tähän tarvitaan: kyvykkyyttä ja kunnianhimoa."

Euroopalla on Ariane 5 -raketti satelliittien laukaisemiseen, mutta oma miehitetty avaruusalus puuttuu. Tästä syystä eurooppalaiset ovat lentäneet avaruuteen yhdysvaltalaisilla avaruussukkuloilla, SpaceX-yhtiön Dragon-kapseleilla ja venäläisillä Sojuz-kapseleilla.

Ensimmäistä kertaa 11 vuoteen Euroopan avaruusjärjestö ESA etsii uusia astronautteja. Mukana on edelleen myös suomalaisia ehdokkaita. Italian astronautin Luca Parmitanon mukaan astronauttihaku on saanut ihmiset pohtimaan tulevaisuutta.

"Haluaisin voida kertoa uudelle astronauttien luokalle, että heillä on mahdollisuus lentää avaruuteen eurooppalaisella raketilla."

Parmitanon mukaan avaruusaluksen suunnittelun ja rakentamisen hinta on myös tullut murto-osaan siitä, mitä se oli 1990-luvulla. Tuolloin Eurooppa perui suunnitelmansa rakentaa pienempi versio amerikkalaisten avaruussukkulasta.

"Tämä voidaan tehdä nyt miljardeilla dollareilla satojen miljardien sijaan", Parmitano sanoo.

Astronauttien manifesti (englanniksi)