Astronautit saavat pian laajakaistan laseryhteydellä

Tietoliikenne avaruudessa on mullistumassa askel askeleelta. Perinteisten radio- ja mikroaaltolinkkien tilalle havitellaan lähi-infrapunan aallonpituuksilla toimivia selvästi nopeampia laserlinkkejä.

Nasa valmistelee parhaillaan ILLUMA-T-linkkiterminaalia, joka kuljetetaan Kansainväliselle avaruusasemalle marraskuussa Dragon-huoltoaluksen kyydissä. Asennuksensa jälkeen laitteistoa tullaan testaamaan aiemmin geostationaariradalle laukaistun satelliitin kyydissä olevan LCRD-terminaalin kanssa.

"Kun ILLUMA-T on avaruusasemalla, terminaali lähettää korkeatasoista dataa, kuten kuvia ja videoita 1,2 gigabitin sekuntinopeudella LCRD:lle", selittää laserterminaalin projektijohtaja Matt Magsamen.

"Sieltä data lähetetään puolestaan maa-asemille Havaijilla ja Kaliforniassa. Demonstraatio tulee osoittamaan, miten lasertietoliikenne voi auttaa lentoja matalalla Maan radalla", hän jatkaa.

Linkkisatelliitti on tarpeellinen, sillä matalalla Maata kiertävällä radalla sijaitseva ISS käy yksittäisen maa-aseman horisontin yläpuolella vain muutamia kertoja vuorokaudessa, yleensä 5–10 minuuttia kerrallaan. Geostationaariradan linkkisatelliitin asema puolestaan "näkee" noin 60 prosenttia ajasta.

Kahdella laserlinkkisatelliitilla pystyttäisiin takaamaan ISS:lle jatkuva yhteysmahdollisuus.

Lasertietoliikenteen toivotaan tuovan myös planeettaluotainten datasiirron uudelle tasolle. Tänä syksynä laukaistavan Psyche-asteroidiluotaimen mukana on lasertietoliikennettä testaava DSOC-koelaitteisto.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)