Artemis I starttaa kohti Kuuta - näin lento etenee

Nasan miehitettyjä kuulentoja valmisteleva Artemis I testaa SLS-kantorakettia ja Orion-alusta. Kyseessä on historiallinen tapahtuma, sillä näin suurta rakettilaukaisua ei ole tehty sitten Apollo-lentojen.

Päivitys 13.9.: Laukaisuyritykset maanantaina 29.8. ja lauantaina 3.9. peruuntuivat teknisistä syistä. Seuraava yritys on aikaisintaan 27. syyskuuta.

Uuden rakettimallin ensilentoon liittyy aina suuria riskejä epäonnistumisesta ja siksi ensilento tehdään miehittämättömänä.

On hyvin mahdollista, että laukaisua joudutaan jostain syystä lykkäämään muutamalla päivällä. Nasa on valmistautunut lykkäyksiin 5. syyskuuta asti.

Tapahtumaa voi seurata livenä Nasa-TV:n sekä ESA Web TV:n kautta. Lennon vaiheita esitellään myös animaatiossa.

SLS-kantoraketin ydinvaihe irrottaa Orion-aluksen ja sen lisärakettivaiheen 8 minuutin ja 14 sekunnin kuluttua startista.

Orion-alus on hetken Maan kiertoradalla ja avaa huoltomoduulinsa aurinkopaneelit. Lisävaihe kiihdyttää aluksen kohti Kuuta ja irrottautuu noin 2 tuntia myöhemmin.

Kuun lähiohitus noin 100 kilometrin korkeudelta koittaa 6 vuorokauden lennon jälkeen. Alus saapuu korkealle Kuun kiertoradalle (noin 64 000 kilometrin etäisyys) kymmenen vuorokauden kohdalla.

Kuun kiertoradalla pysymisen aika on 6-19 vuorokautta riippuen siitä, minä päivänä maapallolta laukaisu lopulta tehdään.

Poistuminen Kuun kiertoradalta suoritetaan hidastamalla aluksi vauhtia ja sitten kiihdyttämällä Kuun lähiohituksen avulla.

Orion-aluksen paluu maapallolle koittaa noin 42 vuorokauden kuluttua laukaisusta, mutta kesto voi vaihdella mikäli laukaisua joudutaan lykkäämään. Laskeutumispaikka on Tyynellä valtamerellä lähellä Yhdysvaltojen ja Meksikon rajaa.

Seuraava SLS-kantoraketin ja Orion-aluksen lento, Artemis II, on määrä tehdä miehitettynä Kuun kiertoradalle 2024. Laskeutuminen Kuuhun Artemis III -lennolla on näillä näkymin luvassa vuodelle 2025.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)