Arkkitehdit suunnittelivat asuintaloja Kuuhun

Koti Kuussa on edelleen hyvin kaukaista tulevaisuutta. Englantilaiset arkkitehdit halusivat kuitenkin pohtia, miltä Kuuhun rakennettava perinteinen kolmen makuuhuoneen talo voisi näyttää.

Nyt esiteltyjen kuutalojen lähtökohtana oli, että asuntojen pitäisi toimia suhteellisen perinteisinä koteina, mutta samalla suojata esimerkiksi säteilyltä ja auringonpurkauksilta.

Olokerros sijaitsee yläkerrassa ja makuuhuoneet alakerrassa. Ihmiset viettäisivät kotona suhteessa enemmän aikaa makuuhuoneessa kuin hereillä olohuoneessa ja keittiössä, joten tällainen sijoittelu vähentää vuorokauden aikana saatua säteilyannosta.

Itse talo rakennettaisiin Kuun basalttikivestä valmistetuista tiilistä. Talojen katot olisivat jopa kaksi metriä paksuja, jotta ne pystyvät suojaamaan asukkaita riittävän tehokkaasti avaruuden säteilyltä.

Kuun pienemmän painovoiman takia arkkitehdit halusivat myös tehdä huoneista nykystandardeja korkeampia. Siksi ylemmän kerroksen huonekorkeus on jopa kolme metriä. Ikkunoita olisi vain yhdellä puolella taloa ja ainoastaan yläkerrassa haitallisen säteilyn vähentämiseksi.

Paineistetun teräksisen ulko-oven ikkunasta voisi tarkistaa millaiset olosuhteet talon ulkopuolella on ennen oven avaamista. Oven takana ei kuitenkaan avautuisi piha, vaan metrojen kävelytunneleita muistuttava katu.

Turvallisuuden takaamiseksi jokaiseen taloon olisi kaksi erillistä ja itsenäistä kulkureittiä. Toinen tulisi talon etuovelle ja toinen takaovelle, jotta yhden reitin paineistuksen hajotessa olisi edelleen mahdollisuus liikkua.

Aiheesta lisää Barratt Homes (englanniksi)