50 vuotta kadoksissa ollut Apollo-kapseli löytyi Aurinkoa kiertävältä radalta

Usean vuoden etsintä on todennäköisesti tullut päätökseen. Apollo 10 -lennon kuumoduulia jahdannut ryhmä kertoo olevansa 98-prosenttisesti varmoja siitä, että he ovat löytäneet Snoopyksi kutsutun kapselin.

Apollo 10 -lennon kuumoduuli on luultavasti havaittu Aurinkoa kiertävältä radalta. Snoopy-nimen saanut kapseli kävi noin viidentoista kilometrin päässä Kuusta vuonna 1969, mutta se ei koskaan laskeutunut kiertolaisemme pinnalle.

Sen sijaan kuumoduulia testattiin perusteellisesti Kuun kiertoradalla, ja lopulta alus lähetettiin Aurinkoa kiertävälle radalle. Varsinainen Kuuhun laskeutuminen tehtiin tätä kenraaliharjoitusta seuranneella Apollo 11 -lennolla.

Nyt havaittu kapseli on ollut avaruudessa viimeiset 50 vuotta. Kuumoduuli on lähimmillään maapalloa seuraavan kerran noin 18 vuoden päästä.

"Olisi hienoa saada Elon Musk ja hänen upea avaruusaluksensa hakemaan kuumoduuli ja tuomaan se Maahan", toteaa kapselin etsintää johtanut tähtiharrastaja Nick Howes.

Howesin mukaan ryhmä on 98-prosenttisesti varma löydöstään. Täysi varmuus siitä, että kyseessä tosiaan on kauan kadoksissa ollut kuumoduuli, saataisiin tutkamittauksilla kohteen lähiohituksen aikana.

Aiheesta lisää Science alert (englanniksi)