50 kilowattia tehoa ja maailman suurimmat ionimoottorit - Nasa tilasi moottorimoduulin Gateway-asemaan

Nasa on valinnut tulevan Kuun läheisyyteen sijoitettavan Gateway-avaruusasemansa teho- ja moottorimoduulin kehittäjän. Kehitystyö tilataan Maxar Technologies -yritykseltä. Moduuli on määrä laukaista avaruuteen vuoden 2022 lopussa ensimmäisenä Gatewayn osana.

"Teho- ja moottorijärjestelmät ovat Gateway-aseman perusta ja hieno esimerkki siitä, miten yhteistyö yksityisyritysten kanssa voi auttaa Nasaa Kuuhun paluussa", sanoo Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine

Maksimissaan 335 miljoonan euron sopimus koskee vasta moduulin kehittämistä ja demonstraatiota. Projekti johtaa tulevaisuudessa suurella todennäköisyydellä myös itse moduulin rakentamistilaukseen, mikäli tavoitteissa onnistutaan.

Moduuli varustetaan neljällä ionimoottorilla, jotka ovat yhteisteholtaan 50 kilowattia ja maailman suurimpia. Käyttöteho ionimoottorille saadaan aurinkopaneeleista.

Ionimoottori tarjoaa perinteisiä kemiallisia rakettimoottoreja vähemmän työntövoimaa. Toisaalta se kuluttaa ajoaineita huomattavasti vähemmän tuotettuun työntöimpulssiin nähden. Ionimoottorissa xenon-ionit kiihdytetään noin 29 kilometrin sekuntinopeuteen.

Viime viikolla Nasa esitteli 11 yksityisyrityksen kanssa tehdyt sopimukset osana presidentti Donald J. Trumpin kuuohjelmaa. Yrityksiin lukeutuivat myös SpaceX ja Blue Origin, joilla molemmilla on omat julkisesta rahoituksesta riippumattomat ja tavoitteiltaan vielä Nasaakin mahtipontisemmat avaruusohjelmat. 

Nasan toimintojen ulkoistaminen entistä enemmän yksityisyrityksille on kaksipiippuinen asia. Yksityistoimijat saavat usein toteutettua järjestelmiä Nasaa halvemmalla kevyemmän byrokratiansa ja erikoistuneemman osaamisensa ansiosta. Kuitenkin toisinaan laadunvalvonta pettää ja taloudellinen motivaatio toiminnallisuuden sijaan aiheuttaa ongelmia.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)