Yllätys - Kuu vaikuttaa sateiden määrään

Uuden tutkimuksen mukaan Kuun sijainti yllättäen vaikuttaa maapallon sateiden runsauteen.

Väite saattaa äkkiseltään kuulostaa jokseenkin oudolta tai jopa huuhaalta, mutta taustalla on luonnontieteellinen selitys.  

Kuun vetovoiman takia maapallon ilmakehä on aina hieman pullistunut kiertolaisemme suuntaan. Vastaava pullistuma syntyy myös maapallon vastakkaiselle puolelle. Ilmiö on samanlainen kuin vuorovesissä.

"Kun Kuu on pään yläpuolella tai jalkojen alla, ilmanpaine on suurempi", selittää Tsubasa Kohyama Washingtonin yliopistosta.

Suurempi ilmanpaine nostaa hieman ilman lämpötilaa. Koska lämpimämpään ilmaan mahtuu suurempi määrä kosteutta, sadepisaroiden synnyttäminen vaatii aavistuksen verran enemmän vettä.

Kohyama kollegoineen analysoi 15 vuoden ajalta kerättyjä satelliittihavaintoja sademääristä. Tulosten perusteella Kuun sijainnilla on noin 1 prosentin vaikutus kokonaissademäärään.

Yksi prosentti on käytännössä niin vähäinen määrä, ettei sitä pysty arkielämässä huomaamaan. "Kenenkään ei kannata kantaa sateenvarjoa vain koska Kuu on nousemassa", Kohyama sanoo.

Toisaalta tulos on merkittävä. "Tietääkseni tämä on ensimmäinen tutkimus, joka vakuuttavasti yhdistää Kuun vuorovesivoiman vesisateisiin."

Aiheesta lisää phys.org (englanniksi)