Yhdeksäntonninen avaruusasema putoaa maaliskuussa maapallolle

Lähes yhdeksän tonnia painava avaruuslaboratorio on putoamassa Maahan. Kyse on Tiangong-1:stä,  kiinalaisten ensimmäisestä avaruusasemasta.

Tämänhetkisten arvioiden mukaan Kiinan Tiangong-1-avaruusasema tulee putoamaan maaliskuussa. Tarkkaa paikkaa tai aikaa ei kuitenkaan voi vielä ennustaa, koska kyse on hallitsemattomasta tapahtumasta.

Aseman kiertoradasta johtuen ei ole mitään mahdollisuutta, että se putoaisi pohjoismaihin. On myös erittäin epätodennäköistä, että tapahtumasta aiheutuisi minkäänlaista vahinkoa maanpinnalla.

"Laskujemme ja analyysiemme mukaan suurin osa asemasta palaa kokonaan putoamisen aikana", totesi Kiinan miehitetyistä avaruuslennoista vastaava Wu Ping aiemmin.

Tiangong-1 koottiin vuonna 2011 kahdesta erikseen laukaistusta osasta, joiden yhteispaino on 8,5 tonnia. Rakennelma on reilut 10 metriä pitkä ja halkaisiijaltaan 3,4 metriä.

Kiina on lähettänyt vain kaksi kertaa taikonautteja vierailemaan asemalla. Ensimmäinen vierailu tapahtui vuonna 2012 ja toinen 2013.

Asema on toiminut paitsi miehitettynä laboratoriona myös testiversiona suuremmasta avaruusasemasta, jonka Kiina aikoo saada toimintakuntoon ensi vuosikymmenen puoliväliin mennessä.

Aiheesta lisää space.com (englanniksi)