Tutkijat mallinsivat asteroidin iskeytymisen suurkaupunkiin

Tuhoisin asia kaupunkiin tai kaupungin lähelle putoavassa asteroidissa ei ole itse törmäys vaan tuulet. Tähän tulokseen päätyi Southamptonin yliopistossa työskentelevä Clemens Rumpf kollegoineen.

Tuoreessa tutkimuksessa mallinnettiin seitsemää eri mekanismia miten maapalloon törmäävä asteroidi voi aiheuttaa tuhoa ihmisille. Mallinnuksissa asteroidit saattoivat palaa kokonaan ilmakehässä tai osua joko mereen tai maanpintaan.

Jo pitkään on tiedetty, että mereen osuva asteroidi voi nostattaa hyökyaallon, joka saattaa tappaa satojen kilometrien päästä.

Tutkimuksen mukaan 200-metrinen asteroidi 120 kilometrin päässä Rio de Janeirosta aiheuttaisi arviolta 37 000 ihmisen menehtymisen. Näistä kuitenkin vain noin 44 prosenttia olisi seurausta hyökyaallosta.

Enemmistö kuolemista, jopa 56 prosenttia, johtui mallinnuksessa voimakkaista tuulista.

Maanpintaan osuva asteroidi surmaisi pienemmällä alueella, mutta suoraan suurkaupunkiin osuessaan kuolleita olisi miljoonia.

Jos asteroidi tormäisi esimerkiksi Berliiniin, kuolemista vain noin 3 prosenttia johtuisi itse törmäyksestä, maanjäristyksistä ja ympäriinsä lentävistä pirstaleista. Tuulet vastaisivat tässäkin tapauksessa lähes puolet kuolemista. Loput johtuisivat kuumuudesta ja paineaallosta.

Onneksi 200-metrisiä asteroideja törmää maapalloon keskimäärin vain noin kerran 40 000 vuodessa ja enemmistö planeettamme pinta-alasta on merta.

"Todennäköistä on, että asteroidi törmäisi veteen. Silloinkin kun se iskeytyy maanpinnalle, on paljon todennäköisempää, että kappale osuu kauas asutetuista alueista", Rumpf rauhoittelee.

"Tällaiset tapahtumat ovat hyvin harvinaisia, mutta potentiaalisesti erittäin merkityksellisiä."

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)