Tutkijaryhmä uskoo löytäneensä Laosista alle miljoonan vuoden ikäisen törmäyskraatterin

Uusi tutkimus ehdottaa, että Etelä-Laosissa on noin 15 kilometrin kokoinen hautautunut törmäyskraatteri, joka selittää Kaakkois-Aasian ja Australian arvoitukselliset tektiitit. Suomalaista törmäystutkijaa väite ei vakuuta. 

Kaakkois-Aasiassa ja Australiassa on kuuluisa tuhansien kilometrien laajuudelle ulottuva tektiittikenttä

Lasimaisten tektiittien synty liitetään suuriin törmäyksiin. Australaasian tektiittikentän aiheuttanutta törmäyskraatteria on etsitty tuloksetta yli vuosisadan ajan. 

Singaporelaisyliopiston tutkijoiden johtama kansainvälinen ryhmä on nyt paikallistanut osuman Etelä-Laosiin ja ajoittanut sen 790 000 vuoden päähän.  

Maahan hautautuneen törmäyskraatterin todisteina he pitävät esimerkiksi alueelta löydettyjä kvartsin tasomurtumia sekä mitattua painovoimapoikkeavuutta. 

Mikäli tutkimusryhmä on oikeassa, noin 17 x 13 kilometrin kokoinen kraatteri olisi kokonaisuudessaan alueella olevan muinaisen laavan peittämä. 

Suomalainen törmäysasiantuntija ei lämpene tuloksille. "Mielestäni tutkimus vaikuttaa varsin epäluotettavalta. Shokkimetamorfoosista ei ole todisteita, ja kun niitä ei ole, ei voida puhua kraatteristakaan mitään", arvioi geologi Teemu Öhman Arctic Planetary Science Institutesta.

Öhman pitää painovoimamittauksiin perustuvaa tulkintaa hyvin rohkeana eikä näe kraatterille tarpeeksi todisteita. Hän pitää ehdotetun kraatterin kokoa hyvin pienenä selittämään näin laaja tektiittikenttä.

"Australaasian tektiittejä on tutkittu Charles Darwinin päivistä lähtien, joten olisihan se kiva, jos lähtökraatteri lopultakin löydettäisiin", Öhman kommentoi. 

"Kolmen muun tektiittiryhmän lähtökraatterit tunnetaan, joten iso juttu se olisi, jos tuon viimeisenkin arvoitus ratkeaisi. Mutta eipä se ainakaan vielä ratkennut."

Tyypillisesti törmäyskraatterin luo asteroidi, jonka halkaisija on noin 5-10 prosenttia syntyvän kraatterin läpimitasta. 

Tutkimus aiheesta PNAS-julkaisussa