Tsunamivaroitus saadaan kohta myös taivaalta

Tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jolla hyökyaallon merkit voidaan havaita reaaliaikaisesti maapallon ilmakehässä. He uskovat, että yhdessä muiden tekniikoiden kanssa menetelmä voi auttaa nopean tsunamivaroituksen antamisessa.

Rooman Sapienza-yliopiston ja Nasan Jet Propulsion Laboratoryn tutkijoiden ideoima menetelmä on nimeltään VARION. Se hyödyntää GPS- ja muiden navigaatiosatelliittien signaaleja nähdäkseen ionosfäärissä tsunamin aiheuttaman häiriön. Planeettamme ionosfääri ulottuu 80–1 000 kilometrin korkeudelle maanpinalta.

Hyökyaallon huiput ja pohjat saavat yllään olevan ilmakehän painumaan kasaan ja laajenemaan. Tämä aaltoilu voimistuu matkatessaan ylöspäin ohenevassa ilmakehässä. 300 ja 350 kilometrin välissä aallot saavat aikaan muutoksia ionosfäärin elektronien tiheydessä. Vaihtelut voidaan todeta maanpinnan asemilla, kun ne vastaanottavat satelliitien signaaleja.

"Me odotamme pystyvämme näyttämään, että ionosfäärin mittauksia on mahdollista käyttää tsunamien havaitsemiseen ennen kuin ne iskevät tiheään asutuille alueille. Menetelmä täydentäää jo olemassa olevia menetelmiä", sanoo Attila Komjathy Nasasta.

Aiheesta lisää JPL (englanniksi)