Tässä on ensimmäinen suomalaisen satelliitin ottama valokuva avaruudesta

Historian ensimmäinen suomalaisen satelliitin ottama valokuva on vihdoin vastaanotettu. Kuvassa näkyy Tanskan ja Norjan rannikkoa.

”Olemme saaneet ladattua ensimmäisen Aalto-1:n lähettämän kuvan, joka on samalla historian ensimmäinen suomalaissatelliitista käsin otettu kuva", iloitsee Jaan Praks Aalto-yliopistosta.

"Se on napattu Norjan ylittävältä kiertoradalta noin 500 kilometrin korkeudesta. Kuvassa näkyy Tanskan rannikkoa ja pala Norjan rannikkoa.”

Kuvan taltioi Aalto1-luotaimen spektrikameran apukamera. Apukamera kuvaa hieman spektrikameraa laajemman alueen.

Juhannusaattoaamuna Intiasta laukaistun Aalto-1-satelliitin ensimmäinen kuukausi avaruudessa on sujunut suunnitelmien mukaan.

”Ensimmäisen kuvan perusteella järjestelmä toimii suunnitellusti. Varsinaista spektrikameraa kokeillaan vielä tällä viikolla”, kertoo Antti Näsilä VTT:ltä.

Spektrikamera pystyy mittaamaan kymmeniä vapaasti valittavia värikanavia. Tästä syystä sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi metsätyyppien, leväesiintymien ja kasvillisuuden kartoittamisessa sekä vaikka geologisessa tutkimuksessa.

Aalto-1-satelliitissa on mukana myös säteilynilmaisin sekä plasmajarru. Jarrun tehtävänä on aikanaan tuoda satelliitti takaisin ilmakehään, jossa se palaa poroksi eikä jää avaruusromuksi kiertoradalle.

”Plasmajarrua ei luonnollisesti ole vielä testattu, mutta olemme jo mitanneet säteilynilmaisimella Etelä-Atlantin anomaliaksi kutsuttua säteilyvyöhykettä”, kertoo Petri Niemelä Otaniemen maa-asemalta.

Aalto-yliopiston lehdistötiedote