Tältä näyttää Kuun kulku Maan edestä puolentoista miljoonan kilometrin päästä

Nasa on julkaissut Deep Space Climate Observatory -luotaimen ottaman kuvasarjan Maasta ja Kuusta. Näkymä on läheltä Lagrange 1-pistettä eli noin puolentoista miljoonan kilometrin etäisyydeltä Maasta kohti Aurinkoa. Kuvassa näkyvät hyvin taivaankappaleiden keskinäinen kokoero ja Kuun kääntöpuoli.

Kuvien värit ovat hyvin lähellä paljain silmin nähtyjä. Ne on poimittu observatorion EPIC-kameran eri aallonpituuksien mustavalkokuvista. Kuu liikkuu radallaan noin kilometrin sekuntinopeudella ja kuvasarja on otettu viiden tunnin kuluessa.  Sen voi katsoa myös Full HD -animaationa YouTubessa.

Kuun kääntöpuoli eroaa väritykseltään huomattavasti sen lähipuolesta, jossa on laajoja tummina erottuvia muinaisen laavan muodostamia tasankoja. Kääntöpuoli on lähes kokonaan vaaleita ylänköjä. Suurin tumma alue Kuun vasemmassa ylälaidassa on Moskovan meri.

Maapallon pinnalla voi nähdä Auringon heijastuksen sen keskellä. Ensimmäisissä kuvissa erottuvat Pohjois- ja Etelä-Amerikka ja viimeisissä Australia. Pohjoinen napajää erottuu myös Auringon valaisemana pohjoisen kesän aikaan otetussa kuvassa.

Deep Space Climate Observatory laukaistiin avaruuteen helmikuussa 2015. Sen tehtävänä on mitata avaruussäätä ja havainnoida Maan ilmakehän ilmiöitä. Tähän asti observatorio on ollut koekäytössä. Sen varsinainen tiedetoiminta alkaa syyskuussa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)