Tältä Australian maastopalot näyttävät tuoreimmissa satelliittikuvissa

Maastopalojen kuvaaminen avaruudesta antaa arvokasta ja tuoretta tilannetietoa. Sekä Yhdysvaltojen että Euroopan satelliitit seuraavat parhaillaan Australian maastopalojen kehittymistä.

Australian kaakkoisosan maastopalot ovat raivonneet jo puolentoista kuukauden ajan. Tällä hetkellä paloalueita on lähes puolitoista miljoonaa hehtaaria.

Satelliitit tunnistavat paloalueet pääosin niiden lähettämästä infrapunasäteilystä. Infrapunahavaintojen avulla pystytään määrittämään maaston lämpötila ja merkitsemään paloalueet esimerkiksi näkyvässä valossa otettuun satelliittikuvaan.

Yksi tärkeimmistä satelliiteista tulipalojen seuraamiseen on yhdysvaltalainen Suomi NPP, jonka ottama oheinenkin kuvayhdistelmä on. Nasan satelliittihavaintoja paloalueista kartalla voi selata Worldview-sivustolla.

Eurooppalaisten Copernicus-kaukokartoitussatelliittien mittaukset ovat toinen maailmanlaajuinen, ajantasainen datakirjasto. Tuoreimpiin niistä kuuluvat Sentinel 3 -satelliitin kuvat paloalueista ja savusta perjantaiaamulta.

Copernicus-satelliittien taltioimaa aineistoa pääsee selailemaan esimerkiksi EO Browserin kautta. Copernicus EMS eli katastrofitilanteiden palvelu päivittää tietoa ja kuvia paloalueista myös Twitter-tililleen.

Eri viranomaiset hyödyntävät ja käsittelevät satelliittien välittämää dataa paloalueista. Ajantasaista tilannetta asukkaille annetuista varoituksista voi seurata esimerkiksi Uuden Etelä-Walesin sivuilta, missä tiedot on päivitetty Google Maps -kartalle.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)