Oslo kuvattuna mereltä Oslonvuonosta. Kuva Jon Rogne / CC BY-SA 2.5

Talojen katoilta löytyi avaruuspölyä

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa löytäneet avaruudesta saapunutta pölyä suurkaupunkien talojen katoilta.

Pariisin, Oslon ja Berliinin katoilta kerättiin yhteensä 300 kilogrammaa moskaa. Magneettien avulla tutkijat onnistuivat löytämään näytteistä noin 500 mikrometeoriittia.

Hiukkaset ovat peräisin aurinkokuntamme alkuajoilta eli noin 4,6 miljardin vuoden takaa. Samankaltaista pölyä on tyypillisesti kerätty Etelämantereelta.

"Olemme tienneet 1940-luvulta asti, että kosmista pölyä sataa jatkuvasti ilmakehämme läpi. Tähän asti olemme kuitenkin ajatelleet, ettei sitä pysty erottamaan miljoonien maapallon pölyhiukkasten joukosta muuten kuin pölystä vapaissa ympäristöissä kuten Etelämantereella tai syvällä meressä", toteaa Matthew Genge Lontoon Imperial College -yliopistosta.

Hiukkaset tunnistettiin mikrometeoriiteiksi niiden koostumuksen, mineralogian ja tekstuurin perusteella.

"Useat ihmiset ovat aiemmin raportoineet kosmisten pölyhiukkasten löytymisestä kaupunkialueelta, mutta analysoinnin jälkeen tutkijat ovat todenneet näiden hiukkasten olleen peräisin teollisuudesta", Genge selittää.

Yllättäen nyt löydettyjen kosmisten pölyhiukkasten koko ja rakenne poikkeavat hieman Etelämantereelta kerättyjen hiukkasten ominaisuuksista. Ero saattaa liittyä planeettojen ratojen muutoksiin miljoonien vuosien aikana.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto