Suomen suurin kraatteri sai haastajan – Keurusselän törmäysjälki ehkä jopa 40 kilometrin kokoinen

Keurusselän kraatteri on 14 kilometrin halkaisijallaan Suomen toiseksi suurin törmäyskraatteri. Nyt saksalaiset tutkijat arvelevat löytäneensä pirstekartion, joka todistaisi kraatterin olevan luultua suurempi. Löydöstä kerrotaan perjantaina ilmestyvässä Tähdet ja avaruus -lehdessä no 7/2015. 

Uusi pirstekartiolöytö odottaa vielä vahvistusta. Jos se osoittautuu oikeaksi, että Keurusselän kraatterin halkaisija on saattanut olla 30–40 kilometriä. Näin se kiilaisi reilusti Suomen virallisesti suurimman kraatterin, 17-kilometrisen Lappajärven ohi.

Myös suomalaiset ovat aiemmin tehneet yhden pirstekartiolöydön yllättävän etäältä Keurusselän törmäysjäljen pääalueen ulkopuolelta. 

Paljain silmin havaittavat pirstekartiot ovat viuhkamaisia viirukuvioita, joita syntyy kovassa paineessa kraattereiden pohjan peruskallioon. Niitä pidetään varmana todisteena kosmisesta törmäyksestä.

Keurusselän törmäysjälki on noin 1,1 miljardia vuotta vanha. Eroosio ja jääkaudet ovat kuluttaneet varsinaisen kraatterin pois jättäen siitä jäljelle pelkät juuret.

1,5-kilometrisen asteroidin syöksy Maahan aiheutti räjähdyksen, joka vastasi arviolta jopa 11 miljoonaa Hiroshiman atomipommia.

Tänä päivänä vastaava törmäys tuhoaisi Jyväskylän ympäristöineen täysin, polttaisi ihmisten ihoa Helsingissä ja hautaisi Himoksen laskettelurinteet kahden metrin heittelekerroksen alle (aiheesta lisää Tähdet ja avaruus no 7/2015).

Saksalaisten tutkimus (englanniksi)