Uudenlainen maapallon magneettinen aalto tunnistettiin kiertoradalta käsin

Satelliitit ovat auttaneet löytämään täysin uudentyyppisen magneettisen aallon maapallolta. Se pyyhkii planeettamme ytimen ulkopinnan poikki seitsemän vuoden jaksossa.

"Geofyysikot ovat pitkään teoretisoineet tämän tyyppisten aaltojen olemassaolosta, mutta niiden ajateltiin tapahtuvan paljon pidemmillä aikaskaaloilla kuin meidän tutkimuksemme on osoittanut", sanoo Nicolas Gillet Grenoble Alpes -yliopistosta.

"Mittaukset maanpäällisillä instrumenteilla vihjasivat jonkinlaisen aaltotoiminnan olemassaolosta. Tarvitsimme kuitenkin globaalin kattavuuden avaruudesta käsin paljastamaan, mitä oikeasti oli meneillään."

Uusi magneettinen aalto löytyi, kun Euroopan avaruusjärjestön ESAn Swarm-satelliittikolmikon dataa yhdistettiin toisten satelliittien aiemmin avaruudesta tekemiin mittauksiin. Swarm on ollut toiminnassa vuodesta 2013 lähtien.

Aaltoilu tapahtuu Maan rautaytimen ulko-osassa rajapinnalla, jossa ydin kohtaa sitä ympäröivän vaipan. Ilmiö on kaikkein vahvin ytimen päiväntasaajan alueella.

Tutkijat epäilevät, että seitsemän vuoden lisäksi on olemassa myös toisenlaisen jakson omaavia ytimen aaltoja.

"Tutkimuksemme osoittaa, että muita tällaisia aaltoja todennäköisesti esiintyy, luultavasti pidemmällä periodilla", sanoo Gillet. "Mutta niiden löytyminen on lisätutkimusten varassa".

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)