Starlink-satelliitit tekivät jopa 25 000 väistöliikettä puolessa vuodessa

Jokainen Starlink-satelliitti on joutunut tekemään keskimäärin noin kaksi väistöliikettä kuukaudessa. Satelliittien lisääntyessä ongelmat tulevat vain kasvamaan.

Starlink-satelliitit ovat joutuneet neljän vuoden aikana tekemään jo 50 000 ratamuutosta välttääkseen mahdollisen törmäyksen toisen satelliitin tai avaruusromun kanssa.

Tilanteen huononemista kuvaa hyvin se, että näistä puolet toteutettiin viimeisen puolen vuoden aikana.

"Tällä hetkellä manöövereiden määrä kasvaa eksponentiaalisesti", selittää Hugh Lewis Southamptonin yliopistosta Space.com:ille.

"Se on kaksinkertaistunut kuuden kuukauden välein. Eksponentiaalisten trendien ongelmana on, että ne tulevat erittäin suuriksi erittäin nopeasti."

Trendin uskotaan jatkuvan, sillä Maan kiertoradalla olevien satelliittien lukumäärä kasvaa valtavalla vauhdilla. Suurin kasvua ajava asia on satelliitti-internetiä varten rakennetut Starlink-satelliitit, joita SpaceX-yhtiö laukaisee yli 800 kappaletta vuodessa.

SpaceX-yhtiö on tähän mennessä laukaissut vasta noin kolmasosan suunnittelemistaan 12 000:sta ensimmäisen vaiheen Starlink-satelliitista.

Kaiken kaikkiaan maapallon kiertoradalla on tällä hetkellä reilu 8 000 toimivaa satelliittia, joten edessä oleva lisäys on valtava.

Ensimmäinen vaihe on kuitenkin vasta alku, ja yhtiön satelliittien lukumäärä saattaa kasvaa jopa 30 000 kappaleeseen. Lisäksi esimerkiksi Amazon-yhtiö ja Kiina aikovat rakentaa omat, tuhansista yksiköistä koostuvat satelliittiparvensa. 

Aiheesta lisää Space.com (englanniksi)