Satelliittitutkakuva näyttää Pakistanin tulvat

Yli kolmannes Pakistanista on tulvien alla ennätyksellisen runsaiden monsuunisateiden jäljiltä. Tiistaina otettu Sentinel-1A-satelliitin SAR-tutkakuva paljastaa tuhojen laajuuden.

Oheisessa kuvaparissa vasemmalla näkyy laaja alue Indus-joen ympäristöä ja oikealla suurennettu alue, jolla tulvatuhot ovat pahimmillaan. 

Kuvaan on merkitty sinisen värin sävyillä aina mustaan asti alueita, joilla maaperä on veden alla tutkamittausten perusteella. Käytännössä joki on paisunut monin paikoin kymmeniä kilometrejä leveäksi järveksi.

Monsuunin sademäärien arvioidaan olleen noin kymmenkertaiset tavanomaiseen nähden. Tulvista lienee aiheutunut tuhoja jo vähintään 10 miljardin euron verran. Ainakin 33 miljoonaa ihmistä on kärsinyt tulvista.

Sentinel-satelliitit ovat ESAn kehittämiä kaukokartoitussatelliitteja, jotka tarjoavat mahdollisuuden seurata luonnon tilaa eri tavoin Copernicus-ohjelmassa. Sentinel-1-sarjan satelliitit on varustettu SAR-tutkalla. Muut Sentinel-sarjat käyttävät pääosin muita mittalaitteita kuin tutkaa.

Luonnonmullistusten sattuessa Copernicus pystyy tarjoamaan nopeasti tuoretta tietoa alueilta, joiden tietoliikenneyhteydet ovat usein sangen vajavaiset. Tarkka tilannekuva parantaa merkittävästi mahdollisuuksia viedä hätäapua perille.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)